İki ayda efsane olan yemeğim ‘barbekü soslu kaburga’nın sırrını paylaşacağım bu hafta. İşin püf noktası, sosu! Buyurun tariflere...
Eski zamanlarda balık ve etler iyi saklanamadığı için çabuk bozuluyormuş. Bu yüzden hızlı tüketmek gerekiyormuş. Bir rivayete göre, önce Fransız mutfağında et ve balıktan soslar yapılmaya başlanmış. Tıpkı parfümün doğuşu gibi; sosların doğuşunun sebebi de, ‘kötü kokuları gidermek’miş. “Bir sos bin ayıbı örter” diyelim ama biz ayıp örtmek için değil, lezzet yaratmak için sos yapalım. İki ayda efsane olan yemeğim ‘barbekü soslu kaburga’nın sırrını paylaşacağım bu hafta. İşin püf noktası, sosu! Buyurun tarife...
BARBEKÜ SOS
Malzemeler:
* 1 adet orta boy soğan
* 5 diş sarımsak
* 1 fincan üzüm sirkesi
* 1 tatlı kaşığı esmer şeker
* 3 kaşık bal
* 1 su bardağı ketçap
* 3 kaşık worchester sos
* 3 kaşık soya sos
*3 kaşık acı sos
* 1 su bardağı soğuk su
* 1 kaşık hardal
* 1 çay kaşığı sıvı tütsü aroması
Yapılışı:
Sıvı tütsü aroması hariç bütün malzemeyi mutfak robotuna doldurun ve koyu kırmızı olana kadar çekin. Daha sonra kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Üzerindeki köpüğü de almayı unutmayın. Daha sonra buzlu bir tencere içinde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, sıvı tütsü aromasını ilave edin. İşte barbekü sosunuz hazır! Bundan daha fazlasını da yapabilirsiniz. Mesela, ‘karamelize soğanlı barbekü sos’... Nasıl mı?
KARAMELiZE SOĞANLI?BARBEKÜ SOS
4 soğanı jülyen doğrayın. Ardından yağsız tavada sadece 1 tatlı kaşığı şekerle kavurun (biz buna ‘karamelize etmek’ diyoruz). Soğanlar karamel rengini alınca soğumaya bırakın. İçine 1 kepçe dolusu barbekü sos karıştırıp ister etin yanında, ister hamburger sosu olarak servis edin.
ACI SOS
Malzemeler:
* 2 çorba kaşığı acı toz
kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı hardal
* 8 kaşık domates salçası
* 8 kaşık acı biber salçası
* 1 fincan üzüm sirkesi
* 4 diş sarımsak
* 1 adet soğan
* 2 çorba kaşığı bal
* 2 çorba kaşığı nişasta
* 1 su bardağı su
Yapılışı:
Nişasta hariç bütün malzemeyi mutfak robotuna koyup çekin. İyice özdeşince kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Üzerinde biriken köpüğü alın ve kaynayınca başka bir kasede nişastayı suyla karıştırıp içine ilave edin. Koyulaşınca ocaktan alın ve hızla soğutun.