Geçtiğimiz hafta sonunda Bavyera eyaletinin başkenti ve Alman ekonomisinin lokomotifi, Münih’teydim. Gezmesi ve yaşaması rahat, insan ölçeğinde bir şehir... Bugün 1.5 milyon nüfusuyla Almanya’nın üçüncü büyük şehrinin hikayesi, esasında 750’lerde Tegernsee’de ufak bir Benedict Manastırı kurulmasıyla başlar.
Yıllar geçer ve 1157’de Bavyera Dükü Aslan Heinrich, keşişlerin Salzburg’dan gelen yolun Isar Nehri’yle buluştuğu noktada bir pazar yeri kurmalarına izin verir. Adı da ‘keşişlerin yeri’ anlamına gelen ‘munichen’ olur. Takip eden yılsa Isar, üzerine bir de köprü yaptırır ve pazar yerini surlarla çevirir.
“Kim bu Heinrich?” derseniz, 1155’te Kutsal Roma-Alman İmparatoru olan ve 1190’da Göksu Nehri’ni geçerken boğularak ölen Friedrich Barbarossa’nın kuzenidir. İmparator olmasına yardım ettiği için Barbarossa tarafından, 1156’da Bavyera Dükü ilan edilir. 1158’de köprüsünü tamamladıktan sonra, Fresing’deki Prens Psikopos’un köprüsünü yıktırır ve tuz ticareti için Isar’dan tek geçişin sahibi olur. Dolayısıyla hatrı sayılır bir gelirin de... Ancak 1180’de kuzeniyle anlaşmazlığa düşer, unvanlarını ve topraklarını kaybeder. Barbarossa, Bavyera’yı Otto von Wittelsbach’a verir ve böylece 1918’e kadar, 738 yıl sürecek Wittelsbachlar Dönemi başlar Münih’te.
Görülmesi gereken yerlerin çoğu Isar Nehri’nin kenarında kurulmuş ve dört kapıyla dışarıya bağlanan eski şehir bölgesindedir.
Bavyera ve Münih
Almanya’daki 16 eyalet arasında, ülkenin tüm güneydoğusunu kaplayan Bavyera, en eski, en büyük ve en şahsına münhasır olanıdır. Romantik Yol, Masal Yolu ve Alpler, hepsinin başlangıcı burasıdır. Zengin olan bölgede, tarımın yanı sıra sanayi de gelişmiştir.
Almanya’nın uluslararası üne sahip BMW, Siemens, Allianz ve MAN gibi pek çok markasının merkezi Münih’tedir. Audi, Puma, Adidas ve diğerleri de yine Bavyera’dadır. Berlin ve Hamburg’dan sonra ülkenin üçüncü büyük kenti olan Münih, Avrupa Birliği’nin de 12’nci büyük şehridir. Renkleri İstanbul gibi sarı-siyah olan şehirde, 50 bini Türk olmak üzere, yaklaşık 300 bin yabancı yaşar.
Dünyaca ünlü Oktoberfest
Münih’le özdeşleşmiş ve başlangıcı
I. Ludwig ve Therese Saxe-Hildburghausen’ın 1810’daki düğün kutlamalarına uzanan dünyaca ünlü festival, bu yıl yine Theresienwiese’de yapılacak. 22 Eylül’de başlayıp, 7 Ekim’de bitecek etkinlik için 6 milyon kişi bekleniyor.
Nasıl gidilir, kaça mal olur?
İlkbahar ya da sonbahar ayları, şehri keşfetmek için en uygun zamanlar... İstanbul’dan neredeyse her iki saatte bir uçuş var. Fiyatlar, tarih ve saate göre değişmekle birlikte, 175 euro’dan başlıyor. 3-4 yıldızlı otellerde gecelik oda fiyatlarıysa, kongre ve fuar tarihleri haricinde, 100 euro’dan başlıyor.
Nereleri gezelim?
Maximilianstrasse: Bu caddeyi en iyi tanımlayan iki kelime; lüks ve alışveriştir. Münih Devlet Operası’na ev sahipliği yapan Ulusal Tiyatro binasının da bulunduğu cadde, Versace, Dolce&Gabbana, Chanel, Louis Vuitton ve Dior gibi markaların da tercihidir.
Kiliseler: Frauenkirche, St. Michael, Asam Kilisesi ve Theatinerkirche...
Saraylar: Nymphenburg, Dachau ve Residenz...
Müzeler: Deutsches, BMW, Şehir, Mısır Sanat ve Ulusal Bavyera Müzesi ile Alte ve Neue Pinakothek ile Pinakothek der Moderne.
Kapılar: Karlstor, Isartor, Sendlingertor, Feldhernhalle ve Siegestor.
Diğer gezilecek yerler:
Olympia Park ve Kulesi, Akvaryum, İngiliz, Botanik ve Hayvanat Bahçesi ile Gartnerplatz-viertel, Viktualienmarkt, Allianz Arena, Yürüyen Adam Heykeli, Hofbrauhaus Bira Evi, Neuschwanstein Şatosu, Bavyera Film Stüdyoları, Schleissheim Şatoları, Berchtesgaden Tuz Madenleri ve Legoland.
Marienplatz
Şehrin ana meydanı ve en hareketli noktası Marienplatz’ta, Bakire Meryem Sütunu, Altes Rathaus ve Neues Rathaus, yani eski ve yeni belediye saraylarıyla, Aziz Peter Kilisesi bulunur. 19’uncu yüzyıldan kalma neo-gotik mimarisindeki yeni
belediye binasının kulesi, her gün 11.00, 12.00 ve 17.00 saatlerinde 43 çan
ve 32 figürün yer aldığı muhteşem bir gösteri sunuyor.
Gece hayatı nasıldır?
Bir üniversite şehri olan Münih’te gençlere yönelik seçenekler çok... Eski Kultfabrik yeni adıyla Werksviertel, daha çok genç insanların eğlenmek için tercih ettiği ve fiyatların makul olduğu bir bölge. Maximillian Caddesi ise üst gelir grubunun yöneldiği Pacha, 089 ve P1 gibi mekanlara ev sahipliği yapıyor.