Sonbaharın son ayı geldi yine. Yapraklar önce kırmızı ve sarının her tonuna büründü, sonra yavaşça vedalaştılar ağaçlarla. Romantik yürüyüşler yapıldı, yapraklarla kaplı orman yollarında. Sonra yavaş yavaş iç dünyamıza çekilmeye başladık, her düşen yaprakla artan hüzün sardı ruhumuzu ve pek de uzakta olmayan kasvetli kış aylarına uydurmaya çalıştık kendimizi...
Oysa tam da bu aylarda, Muson ikliminin hakim olduğu Hindiçin’de yağmursuz aylar başlıyor. Her ne kadar kuzey yarım kürede olsa da kış pek uğramıyor bu diyarlara. Sıcaklıklar bölgeye göre değişse de kasımda 20’nin altına pek düşmüyor, hatta Langkawi’de 35’i buluyor. “Hindiçin neresi?” derseniz, kabaca Hindistan’ın doğusu ve Çin’in güneyi, derim. Myanmar ya da eski adıyla Burma, Laos, Kamboçya, Vietnam, Tayland, Malezya ve Singapur’un olduğu yarımada, diye de eklersem, daha iyi anlaşılır herhalde...
Bir başka kısmındaysa dünyanın, ilkbahar tüm güzelliğiyle geliyor, topraklar yeşille dansa başlarken, çiçekler boy veriyor. Evet, güney yarım küreden bahsediyorum. Brezilya, Arjantin, Güney Afrika, Namibya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ilk aklıma gelen yerler...
Bu hafta ‘şimal’ (kuzey)Hindiçin’den seçtiklerimle başlayalım, haftaya ‘cenuba’ (güneye) ineriz.
Kamboçya
Hindiçin’in en sıra dışı ve renkli ülkelerinden Kamboçya, devasa boyut ve sıra dışı mimariye sahip tapınaklarıyla, sizi masalsı bir dünyaya götürecek. Lotus çiçeği şeklindeki kuleleriyle Angkor Watt, yüzlerce yıllık dev ağaçların sarıp sarmaladığı Ta Prohm, Tonle Sap Gölü üzerindeki yüzen evler, gün batımını Phnom Sampeau’da izlemek, nilüfer gölleri ve daha pek çok sıra dışı deneyim...
Biraz uzakta bulunsa da gitmesi o kadar zor olmayan bir destinasyon Kamboçya. Üstelik vize almak da çok kolay. İstanbul’dan aktarmalı olarak 4 bin TL’den başlayan fiyatlarla uçmak mümkün.
Siem Reap’te dört yıldızlı oteller 50, beş yıldızlılarsa 100 dolar’dan başlıyor. Yerel rehberlerin yevmiyeleriyse günlük 65-100 dolar arasında.
Vietnam
Derin bir tarihe ve kültüre sahip Hindiçin’in bu gizemli ülkesi, tapınakları, sıcakkanlı insanları, yemek kültürü, doğası, bakir plajları, müzeleri, kahvesi, meyveleri ve meşhur savaş tarihiyle keşfedilmeyi bekleyen, mutlaka gidilesi ülkelerden biri.
Yapılacaklar listenizin başına mutlaka UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan dünyanın en büyüleyici güzelliklerinden Vietnam’ın kuzeyindeki Ha Long Koyu’nu yazın. Vakti zamanında İpek Yolu’nun önemli limanlarından Hoi An de yine UNESCO listesindeki önemli şehirlerden. Tarihe meraklıysanız, Vietnam’ın orta bölgesinden bulunan eski imparatorluk başkenti Hue’yu da unutmayın. Saigon’daysa Amerikalılar’ı çıldırtan Cu Chi Tünelleri’ni gezebilir, Savaş Müzesi’nde Vietnam halkının çektiği acılara şahit olabilirsiniz. Hanoi’de Edebiyat Tapınağı, Ho Chi Minh Müzesi, Ulusal Tarih Müzesi ve One Pillar Pagoda ilk aklıma gelen yerler.
Vietnam vize konusunda zor ülkeler listesinde olsa da, gitmesi kolay. THY haftada dört gün Ho Chi Minh’e, üç günse Hanoi’ye uçuyor. Tek aktarmayla gidiş-dönüş uçak biletleri 4 bin TL’den, dört yıldızlı oteller 50 dolar’dan beş yıldızlılarsa 125 dolar’dan başlıyor. Yerel rehberlerin yevmiyeleriyse, günlük 75-100 dolar arasında.
Malezya
Malezya’nın kuzeydoğusunda, Kedah eyaletinde yer alan takımadalar Langkawi, 99 adadan oluşuyor. Kasım ayında genelde sakin ve huzurlu bir döneme giren Langkawi, ormanlarla kaplı tepeleri ve huzurlu kumsallarıyla sonbahardan kaçanları bekliyor sessizce.
Kartal Meydanı’nda fotoğraf çektirin, teleferikle Mat Cincang dağının zirvesine çıkın, 125 metre uzunluğundaki Langkawi Sky Köprüsü’nde yürüyün, Telega Tujuh Şelalesi’ne gidip, gölette yüzün,
881 metre yükseklikteki Gunung Raya tepesine çıkın. Langkawi Yaban Hayat Parkı ile Kuş Cenneti’ni, Langkawi 3D Sanat Müzesi’ni ve Pantai Cenang’daki Langkawi Sualtı Dünyasını da gezmeyi unutmayın.
Kasımda ortalama sıcaklık 30 derece ve deniz keyfi için ideal.İstanbul’dan gidiş-geliş uçak biletleri 4 bin 500 TL’den başlarken, Langkawi’de dört yıldızlı oteller 75, beş yıldızlılarsa 150 dolar’dan başlıyor. Rehber yevmiyeleriyse, 50-100 dolar arasında.