CaddeBilinçli alışverişin formülleri

Bilinçli alışverişin formülleri

06.12.2008 - 12:27 | Son Güncellenme:

.

Bilinçli alışverişin formülleri

ADANA Barosu Tüketici Hakları Koruma Komisyonu Başkan Yardımcısı avukat Tuğba Akkoca, ekonomik kriz ve Kurban Bayramı öncesi tüketicileri bilinçli alışveriş konusunda uyardı. Akkoca, “İhtiyaç önceliğine göre, piyasa araştırması yaparak alışveriş yapın” dedi.

Haberin Devamı

Alışverişin yaşamın bir parçasını olduğuna, çok sayıda tüketicinin nasıl alışveriş yapılacağını bilmediğine dikkat çeken Akkoca, “Satıcının önerisine göre alışveriş yapanlar, eşin dostun tavsiyesi üzerine ürün alanlar bile var” yorumu yaptı. Alışverişin bir sanat olduğunu ifade eden Akkoca, ekonomik kriz ve Kurban Bayramı öncesi tüketicilerin bilinçli şekilde nasıl alışveriş yapacaklarını şöyle sıraladı:

“Alışverişe çıkmadan önce iyice düşünerek tespitlerinizi yapıp, ihtiyaçlarınızı sıraya koyunuz. En çok ihtiyaç olunan mal veya hizmeti belirleyip öncelik sırası yapın. Piyasa araştırması yapın. Alınacak ürünü farklı mekanlarda farklı fiyatta bulabilirsiniz. Mutlaka fiş veya fatura alınız. Bilmeniz gerekir ki, malın ayıplı çıkması halinde belge almadan işlem yapılamaz. Ayrıca, belge almak vatandaşlık görevidir. Gıda ürünlerinin etiketi üzerinde katkı maddelerini iyice okuyup, özellikle ilaç ve kozmetik ürünlerinin son kullanma tarihlerini kontrol ediniz. Yoksa satıcıyı uyarınız. Garanti belgesi ve Türkçe kullanım kılavuzunu mutlaka isteyiniz ve imzalatınız. Vermiyorlarsa şikayet hakkınızı kullanınız. Etiketsiz ürün almayın. Dayanıklı tüketim mallarında CE, TSE,TSEK damgalarını arayınız. Satış sözleşmelerini iyice okuyup, işinize geldiğinde imzalayın. Alışverişlerinizi gün içinde daha sakin bir ortamda gerçekleştiriniz. Mağazalarda promosyon ürünleri görmeden alışverişe başlamayınız. Aldığınız ürünün kullanım kılavuzunu mutlaka okuyunuz. Satıcının her önerdiğini kabul etmeyiniz. Eşin dostun tavsiyesi ile ürün almayınız.”

Haberin Devamı

Her satıcının perakende satışa sunulan mallar için fiyat etiketi, imal ve ithal edilen mallar için Türkçe kullanım kılavuzu ve tanıtım belgesi ve yedek parça bulundurma zorunluluğu bulunduğuna da dikkat çeken Akkoca, “30 iş günü içerisinde servislerin arızaları gidermeleri gerekir. Açık ayıplı her mal 30 gün içinde değiştirilebilir ve ücreti geri verilir. Aksi halde Adana Barosu Tüketici Hakları Koruma Komisyonu’na başvurup yasal haklarınız için ücretsiz bilgi alabilirsiniz” diye konuştu.

Yazarlar