Ne zaman ‘Tüm Zamanların En İyi 100 Filmi’ veya benzeri başlık görsem, mutlaka bir göz atarım ona... Önce listeyi hangi kurumun hazırladığına, sonra ‘En İyiler’i kimlerin belirlediğine bakarım. Şayet yapan ve yayınlayan kurum ciddi, seçiciler işinin ehliyse ardından listeyi inceler, aralarında “Benim de beğendiklerim var mı?” diye bakar ve film zevkimi test etmiş olurum.
Sinema tarihi kadar eski bir yayın olan 117 yaşındaki Variety, ‘Tüm Zamanların En Harika 100 Filmi’ni seçti...
Her jürinin ‘En İyi’leri elbette ki göreceli. Yıllar içinde jüriler değiştikçe, ‘En İyi Filmler’ ve sıralamaları da değişti.
Gelelim Variety.com’un listesine... Site, ünlü film yazarları ve eleştirmenlerden oluşan 32 kişilik jürinin seçtiği 100 filmin listesini yayınlamakla yetinmedi. 1905 yılında New York’ta haftalık gazete olarak yola çıkan, 1933’te Los Angeles merkezli Daily Variety ile sinema endüstrisinin saygın bir yayını olan variety.com, listedeki filmleri izlemek isteyenlerin onlara hangi platformlardan ulaşabileceklerini de yazdı.
100 filmin, sinemalar için tehdit sayılan Prime Video, HBO Max, Disney +, Hulu, Apple TV ve Netflix gibi dijital ve paralı platformların arşivinde olması da işin bir başka dramatik yanı...
İşte Variety jürisinin seçtiği filmlerin adları ve yılları:
1. Psycho (Sapık) 1960
2. The Wizard of Oz (Oz Büyücüsü) 1930
3. The Godfather (Baba) 1972
4. Citizen Kane (Yurttaş Kane) 1941
5. Fulp Fiction (Ucuz Roman) 1994
6. Seven Samurai (Yedi Samuray) 1954
7. 2001: A Spoce Odyssey (2011: Bir Uzay Destanı) 1968
8. It’s a Wonderful Life (Şahane Hayat) 1946
9. All About Eve (Perde Açılıyor) 1950
10. Saving Private Ryan (Er Ryan’ı Kurtarmak) 1998
Gönül ister ki 100 filmin tamamına yer vereyim, ama maalesef mümkün değil bu... Onun için ‘İlk 10’la yetinmek durumundayım. Merak edenler listenin tamamına https://variety.com/lists/best-movies-of-all-time/ adresinden ulaşabilir.
100 film listesinde ‘Kazablanka’ (16.), ‘Baba II’ (19.), ‘Rüzgar Gibi Geçti’ (21.), ‘Posta Arabası’ (34.), ‘Kuzuların Sessizliği’ (35.), ‘Arabistanlı Lawrence’ (38.), ‘Bazıları Sıcak Sever’ (39.), ‘Titanic’ (45.), ‘Malcom X’ (88.) ve ‘12 Öfkeli Adam’ (99.) gibi beğendiğim yapımların da olduğunu belirteyim.
‘BOĞAZiÇi’NiN LEZZETLERi’ DEĞiŞEN YAŞAM KÜLTÜRÜ
İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, kuruluş amaçlarına uygun bir yayın hazırlattı. İçinde Osmanlı’dan günümüze İstanbul’un yalılarında yapılan yemekler, tatlılarla Boğaz’ın balıklarıyla yapılan lezzetler tarifleri ve bir kadim şehirdeki yaşam kültürünün zamanla nasıl değiştiğini anlatan ‘Boğaziçi’nin Lezzetleri’ adlı kitapta ödüllü şefler Ömür Akkor ile Zennur Pınar Çakmakçı’nın imzası var.
Kitabın tanıtımı Üsküdar Belediyesi’ne ait Nevmekan Sahil’de yapıldı. İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Dönem Başkanı da olan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ev sahipliğindeki kahvaltılı basın toplantısı ve workshop’a birliğe üye belediyelerden Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ile Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın da katıldı. Basına gönderilen e-davette gelecekleri vurgulanan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, toplantıda yoktu.
İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, çıkardıkları ‘Boğaziçi’nin Lezzetleri’nin sadece yalılarda pişirilip, yenen lezzetlerin tarifini veren bir kitap olmadığını, kadim bir şehrin tarihini ve İstanbulluların yaşam kültürünün zamanla nasıl değiştiğini de anlattığını söyledi.
Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan yayında, Boğaz’daki hangi balığın ne zaman avlanacağı ve nasıl tüketileceğine dair bilgiler de var.
GÜNÜN SÖZÜ
“Nefret ettiğin insanla iyi geçinme çabasına siz ‘medeniyet’ diyorsunuz, ben sahtekarlık diyorum. O yüzden anlaşamıyoruz.” (Charles Bukowski)