05.05.2025 - 16:41 | Son Güncellenme:
Mutfağın baş tacı olan geleneksel Türk tatlıları arasında öyle bir lezzet var ki, hem hafifliğiyle hem de karamelize yüzeyiyle gönülleri fethediyor: Kazandibi. Bu tatlı, sadece damağa değil göze de hitap ediyor. Ancak işin sırrı sadece malzemelerde değil, ustalık isteyen detaylarda gizli. Yıllarını mutfağa vermiş usta bir tatlıcı, evde yapılan kazandibinin de lokantalardaki kadar kıvamlı ve lezzetli olması için altın değerinde tüyolar verdi.
USTALIK İSTEYEN LEZZET: KAZANDİBİ
Kazandibi, sadece birkaç malzemeyle yapılsa da yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken birçok ince detay barındırıyor. Süt, pirinç unu ve şekerle yapılan bu tatlı, özellikle tavanın dibine tutturularak karamelize edilen kısmıyla diğer sütlü tatlılardan ayrılıyor. Ancak bu ‘dibi tutmuş’ lezzeti elde etmek sanıldığı kadar kolay değil. Ustanın verdiği püf noktalar sayesinde artık herkes evinde tam kıvamında kazandibi yapabilecek.
PÜF NOKTASI: DİBİNİ YAKMA SANATI
Yılların deneyimine sahip tatlı ustalara göre kazandibinin sırrı, tatlıyı pişirdikten sonra tepsinin altı yüksek ateşte, kısa sürede ve sabırla karamelize edilmeli. Ancak en önemli nokta, bu işlemi yaparken tepsiyi sürekli çevirmek. Böylece süt yanmaz, sadece tatlının altı eşit şekilde karamelleşir. Kullanılan süt miktarı da çok önemli. Ne çok cıvık olacak ne de çok katı. Orta kıvamı bulmak için ölçüye sadık kalmak şart.
EVDE KAZANDİBİ YAPMANIN ALTIN KURALLARI
Ustadan alınan bilgiler ışığında, evde kazandibi yapmak isteyenlerin şu adımlara dikkat etmesi öneriliyor:
Süt mutlaka tam yağlı olmalı ve taze olmalı.
Karışım ocakta sürekli karıştırılarak pişirilmeli, topaklanma olmamalı.
Pişen muhallebi tepsiye döküldükten sonra, altı güçlü ateşe maruz bırakılmalı.
Tepsinin altı eşit şekilde ısıtılarak yanık görüntüsü elde edilmeli.
Soğuduktan sonra mutlaka buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirilip öyle servis edilmeli.