Bilgi Rehberi61 ÜRÜNDE PESTİSİT ÇIKTI! PFAS VE PESTİSİT NEDİR, TEHLİKELERİ NELERDİR? Pestisit sağlığa zararları neler?

61 ÜRÜNDE PESTİSİT ÇIKTI! PFAS VE PESTİSİT NEDİR, TEHLİKELERİ NELERDİR? Pestisit sağlığa zararları neler?

30.04.2025 - 00:27 | Son Güncellenme:

İstanbul'da market ve pazarlardan alınan 155 ürünün 61'inde pestisit tespit edildi. Market ve pazarlardan alınan sebze ve meyve örnekleri üzerinde yapılan analize göre, ürünlerin büyük bölümü ciddi sağlık risklerine neden olan kimyasal kalıntılar barındırıyor. Peki, pestisit nedir, sağlığa zararları neler ve tehlikeleri nelerdir?

61 ÜRÜNDE PESTİSİT ÇIKTI PFAS VE PESTİSİT NEDİR, TEHLİKELERİ NELERDİR Pestisit sağlığa zararları neler

Greenpeace Türkiye'nin İstanbul'da yaptığı araştırma sonucu çıkardığı "Pestisitler ve Çocuklar” Raporu: 155 ürünün yüzde 61’inde çoklu pestisit kalıntısı bulundu. Analize göre, ürünlerin büyük bölümü ciddi sağlık risklerine neden olan kimyasal kalıntılar barındırıyor. Peki, pestist nedir, hangi sağlık sorunlarına neden olur ve tehlikeleri nelerdir?

155 ÜRÜNDE PESTİSİT TESPİT EDİLDİ!

Haberin Devamı

Greenpeace, İstanbul’da 5 büyük zincir market ve semt pazarlarından toplanan 155 ürünü analiz etti. Ürünlerin yüzde 61’inde çoklu pestisit kalıntısı tespit edildi. 50 üründe ise ruhsatsız pestisit kullanıldığı ortaya çıktı. Ürünlerin yüzde 43’ünde PFAS maddelerine tespit edildi. Yüzde 31,6’sının ise Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı ortaya çıktı. Ürünlerin yüzde 31,6’sında ise hormonal sistemi bozucu, nörolojik gelişimi etkileyen veya kanserojen etkileri bilinen pestisit kalıntıları analiz edildi.

Çocukların bağışıklık, sinir ve hormonal sistemlerinin gelişim aşamasında olduğu için pestisitlerin etkileri yetişkinlere kıyasla daha zarar verici ve kalıcı olabilmekte. Bilimsel çalışmalar, kritik nörogelişimsel dönemde pestisitlere maruz kalmanın, nörogelişimsel bozukluklar da dahil olmak üzere birçok hastalığa yatkınlığı artırdığını gösteren çalışmalar sunuyor.

Haberin Devamı

61 ÜRÜNDE PESTİSİT ÇIKTI PFAS VE PESTİSİT NEDİR, TEHLİKELERİ NELERDİR Pestisit sağlığa zararları neler

RAPORDA ÖNE ÇIKAN BULGULAR ŞÖYLE:

155 örneğin yüzde 33’ünde (51 ürün) Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ne aykırılık tespit edildi. Bu ürünlerin 50’sinde ruhsatsız pestisit kullanımı belirlendi.

Limit aşımı veya yasaklı pestisit kullanımının en sık görüldüğü ürünler: salamura yaprak (%80), yeşil sivri biber (%70), ıspanak (%67), kıvırcık marul ve armut (%40), üzüm (%40), golden ve starking elmalar (%30), dolmalık biber ve patlıcan (%20), domates (%13), portakal (%10) ve hıyar (%7).

Örneklerin yüzde 61’inde (94 ürün) birden fazla pestisit kalıntısına rastlandı.

Örneklerin yüzde 31,6’sında (49 ürün) hormonal sistemi bozucu, nörolojik gelişimi etkileyen, kanserojen veya üreme sağlığına zarar verebilecek pestisit kalıntıları bulundu.

Örneklerin yüzde 43’ü (67 ürün) en az bir PFAS içeren pestisit kalıntısı taşıyor.

Pestisit ve PFAS kalıntısı en fazla salamura yaprak, yeşil sivri biber, ıspanak ve armutta görüldü.

61 ÜRÜNDE PESTİSİT ÇIKTI PFAS VE PESTİSİT NEDİR, TEHLİKELERİ NELERDİR Pestisit sağlığa zararları neler

PFAS VE PESTİSİT NEDİR?

PFAS; yaygın olarak kullanılan, insan vücudunda ve çevrede zamanla biriken, insan yapımı kimyasallardan oluşan bir grup maddeden oluşur. Çevremizde ve vücudumuzda son derece kalıcı oldukları için “sonsuz kimyasallar” olarak da bilinir. Bu maddeler karaciğer hasarı, tiroid hastalığı, obezite, doğurganlık sorunları ve kanser gibi sağlık sorunlarına neden olur.

Haberin Devamı

Pestisitler endüstriyel tarımda yetiştirilen ürünler için zararlı olabilecek böcek, ot gibi canlılar ile hastalık etmenlerine karşı, koruma amaçlı kullanılan kimyasal maddeler veya mikroorganizmalardan oluşur. Genel olarak kalıcı, biyobirikimli ve toksik etkileri olan bu maddeler insan sağlığı üzerine akut ve uzun süreli etkilere neden olduğu tespit edilmiştir. Araştırmalar, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde pestisitler ile kanser gelişimi arasında yakın ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır. Pestisitler insan sağlığını kanserler arasında prostat, lösemi, burkitt lenfoma, nöroblastom, Wilms tümörü, Hodgkin dışı lenfoma, yumuşak doku sarkomu, yumurtalık kanseri, akciğer, mide, kolon, mesane ve rektum kanserleri gibi çeşitli türlerle tehdit eder.